Ediorial: Adaptive Territorial Governance in the Face of COVID-19

Annual Review of Territorial Governance in the Western Balkans, II, 2020, 08-18 Journal Giancarlo Cotella Summary During the last few decades, extreme weather events and global and regional economic crises have been forcing us to rethink the way that governments approach territorial development.The inherent links between social, economic, and ecological systems are proving to be increasingly significant, and exist only in a complex whole characterised by multiple feedbacks (Berkes et al. 2002). In this

Read More

Si po e përballojnë pandeminë grupet vulnerabël, ja efektet e saj

Si po e përballojnë pandeminë grupet vulnerabël, ja efektet e saj

Në datë 8 Mars 2020, në vendin tonë u konfirmuan 2 rastet e para të infektuar me Covid-19, ashtu si shtetet në botë, edhe Shqipëria zyrtarisht u fut në vendet ku ka të infektuar me virus. Pandemia dhe efektet e saj goditën ekonominë dhe çdo sektor tjetër duke detyruar të largojnë nga puna mijëra qytetarë, shumë familje të varfëra nuk mund të punonin dhe si pasojë ata u varfëruan edhe

Read More

Aktivizmi i grave të minoritetit Rom dhe Egjiptian

Aktivizmi i grave të minoritetit Rom dhe Egjiptian

Në një shoqëri jo sociale, problemet janë të zhvilluara dhe të thelluara, duke mos lejuar që ata të marrin një zgjidhje të përsosur, por që lejon ende hendek të pabarazisë në shoqëri dhe në institucione. Elisabeta është një vajzë rome e cila mbron dhe “lufton” që gratë rome të përfitojnë shërbimet në shëndetësi falas, problemet e tyre nisin që nga mos-pasja e mjetit identifikues dhe deri tek karta e shëndetit.

Read More

Aktivizmi për Strehimin, pamundësia për një strehë

Aktivizmi për Strehimin, pamundësia për një strehë

Etleva është nëna e 3 fëmijëve, prej 3 vitesh ajo jeton në një banesë me qira në Yzberisht, punon si sanitare dhe kujdeset e vetme për fëmijët. Jeta e saj ka kaluar midis vuajtjeve dhe varfërisë, për të mbajtur 3 fëmijët ajo mbledh mbetje të riciklueshme pasi rroga që merr si sanitare, paguan qiranë, ujin dhe energjinë elektrike. “Kam 3 vite që jetoj me qira, punoj si sanitare dhe marr

Read More

Biblioteka e hapur, fuqia për të ndryshuar qytetin…

Biblioteka e hapur, fuqia për të ndryshuar qytetin…

Një rrugicë gjysëm e asfaltuar ndan shkollën 9-vjeçare ‘Mihal Grameno’ me pjesën tjetër të qytetit që ndryshe njihet si zona e Shkollës së Baletit. Kangjellat e hekurit ndajnë kufijtë mes dy botëve, si me magji. Kur çel portën për të hyrë në oborrin e shkollës, sikur sapo je shkrirë në një atmosferë tjetër. Gumëzhimat e lehta depërtojnë nga dritaret e klasave që të ftojnë të zbulosh një botë të re.

Read More

Të shumtë në numër, por të padukshëm në qytet.

Të shumtë në numër, por të padukshëm në qytet.

Barrierat sociale vështirësojnë aktivizmin studentor Shumica e qyteteve në Shqipëri kanë brenda tyre një “bërthamë energjie” të pashtershme. Nga Veriu në Jug gjenden 7 universitete në zemër të qyteteve më të mëdha të vendit. Studentët pas dijeve që marrin arrijnë t’i kthejnë shoqërisë një kontribut të vyer, që nuk lidhet direkt me angazhimin e tyre profesional.Ajo përkufizohet në atë që njihet si “aktivizmi studentor”. “Do të thotë të lëvizësh, të

Read More

Sparking Activism Initiatives Locally

Sparking Activism Initiatives Locally

Sparking Activism Initiatives Locally – SAIL is implemented by Co-PLAN, Institute for Habitat Development as part of the ‘Advocacy and Watchdog Role of Civil Society’ Program, supported by the Public Affairs Office at the US Embassy in Tirana. SAIL builds on the bequest of the 2016 initiated ‘Kindle Advocacy’ project, and tackles the need for the newly emerging activists and civil society organisations to articulate evidence-based responses in influencing policy-making

Read More

The Response of Local Governments during the Covid-19 Emergency in Albania: January 2020 – April 2020

The Response of Local Governments during the Covid-19 Emergency in Albania: January 2020 – April 2020

Following the series of thematic studies we have shared during this period of uncertainties relating to COVID-19, Co-PLAN, the Institute for Habitat Development in cooperation with the Association of Local Autonomy, are pleased to share the study ‘The Response of Local Governments during the Covid-19 Emergency in Albania: January 2020 – April 2020”. This study builds on a questionnaire addressed to all municipalities in the country during April, to gather

Read More

Status Report on Local Public Finances 2019

Status Report on Local Public Finances 2019

Continuous local public finances monitoring is an important step in assessing local government financial capacities functional to the exercising of functions and competence provided for in Law No. 139/2015 “On local self-government”. In addition, a better understanding of the relation between competences and available financial resources, informs the development of effective and efficient local government policy, facilitates dialog between government tiers, informs borrowing capacities, improves accountability, transparency and community trust

Read More

Tourism in Transition: The post COVID-19 Aftermath in the Western Balkans

Tourism in Transition: The post COVID-19 Aftermath in the Western Balkans

Amidst the numerous effects of COVID 19, the impact on some of the economic sectors, such as tourism has been overwhelming. This has raised questions on the future of this sector, and highlighted the need for a more resilient approach to planning and development. Through our second paper of the Co-PLAN Resilience Series, ’Tourism in Transition, the post COVID-19 Aftermath in the Western Balkans’ we try to make a case for

Read More